Het was definitief, ze zou niet meer beter worden

By 21 februari 2019Hoop, Sterven, Verlies, Ziekte

Heel stil en wit weggetrokken zat ze op een stoel midden in de rijbak. Nu was het definitief; ze zou niet meer beter worden. Drie paarden staan op een afstandje naar haar te kijken. Nieuwsgierig, maar op een veilige afstand. Veilig omdat paarden alleen een verbinding met mensen kunnen maken als mensen in verbinding zijn met zichzelf.  Op de vraag aan haar wat ze ervaart in haar lichaam, nu ze weet dat ze niet meer beter wordt, zegt ze: “niets, helemaal niets. Het is net of ik nu al dood ben…” De grote ruin achter haar begint te proesten, te kauwen en te likken. “Ben je dat dan?”, vraag ik. “Nee”, antwoord ze. “Waarom voelt het dan zo?” “Omdat het pijn doet”, zegt ze. Ze begint te huilen. De paarden komen dichterbij en de grote ruin duwt zachtjes zijn zachte snuit in haar nek. Als hij geen reactie krijgt, begint hij wat harder te duwen. Tot ze het eindelijk opmerkt. “Wat?”, zegt ze geïrriteerd tegen het paard? Geïrriteerd omdat het paard haar uit haar cocon van niet voelen haalt. Ik leg uit dat paarden dit doen om andere paarden in beweging te krijgen in een kudde. “Waarin zou jij in beweging kunnen komen?”Het blijft lang stil en al die tijd staat de grote ruin achter haar en gaat zachtjes met zijn neus over haar hoofd, nek en schouders.  Dan zegt ze ineens: “Ik ben nog niet dood, ik wil leven zolang ik leef.” De pony achter haar doet zijn hoofd omhoog, zwiept er mee en maakt een sprongetje. Een lach verschijnt tussen de tranen, “Ik leef nog steeds”, zegt ze zachtjes met een glimlach…

Een klein stukje uit een sessie met zieke vrouw die het moeilijk heeft met de boodschap dat ze dood gaat. Het paard helpt haar dit proces te verwerken en te doorstaan.

 Emotionele processen

Ziek zijn kan zwaar zijn. Sommige ziekten verdwijnen weer, maar laten wel emotionele sporen achter. Angst, onzekerheid, boosheid of vragen bijvoorbeeld. Andere ziekten zijn chronisch en zorgen voor beperkingen in wat nog mogelijk is. Dit brengt frustratie, boosheid, verdriet en rouw met zich mee. En er zijn ziekten waaraan je overlijdt. De weg naar het overlijden begaat ieder op zijn eigen manier. Loslaten, de angst om dood te gaan of onverwerkte situaties uit het verleden spelen hierin vaak een rol. Paarden kunnen helpen deze weg draaglijk te houden.

Het paard; een eerlijke liefdevolle spiegel en steun

Paarden zijn bijzonder gevoelige dieren en leven in het hier en nu. Zij reageren op de emoties, intenties en gedragingen van mensen, waardoor je in een soort spiegel kijkt. Een eerlijke, liefdevolle spiegel die geeft wat is om met emotionele processen om te gaan.

Rouw, ziekte en overlijden

Begeleiding met paarden bij ziekte kan in worden gezet bij; rouwverwerking voor individuele processen en groepsprocessen (gezin, team), begeleiding bij ziekte en bij overlijden.

De ziel
Volgend bericht
X