Als de pijn ondraaglijk wordt, rouw lijden wordt, als je blokkeert in het dagelijkse leven, emoties worden vermeden of het leven nooit meer normaal lijkt te worden.
Wat is verlies en wat is rouw?
Rouw is zo veel meer dan de pijn of de verliesverwerking op zich. Een verlies is een verandering. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van werk, een echtscheiding of chronisch ziek worden. Een verlies kan een eenmalig kort moment zijn (een plotseling overlijden), maar ook een langgerekt proces van jaren (bij een ongeneeslijke progressieve chronische ziekte). Sommige verliezen zijn heel zichtbaar. Andere verliezen zijn juist onzichtbaar. Denk aan ongewild kinderloos, ziekten die aan de buitenkant niet zichtbaar zijn of rouwen om een relatie waar niemand van wist.
Rouwen is de emotionele reactie op het verlies en de manier waarop je met het verlies omgaat. Wanneer je iemand verloren hebt, dan kun je je wanhopig, verdrietig, boos, moe, opgelucht, schuldig voelen. Alle emoties die we als mensen kennen, kun je voelen en zijn normaal. Maar je kunt ook juist niets voelen. Ook dat is voor een bepaalde periode normaal.
De meeste mensen zijn in staat om op een gezonde manier met een verlies om te gaan. Iedereen doet dit op zijn eigen manier en er zijn geen voor wat goed is of hoe lang dit mag duren. Echter is het omgaan met de hoeveelheid emoties of de intensiteit van emoties, niet makkelijk. Het kan fijn zijn om je te laten begeleiden in dit proces om te leren hoe je hier mee om kan gaan.
Wanneer is begeleiding zinvol?
- Wanneer je zelf de behoefte voelt om samen met iemand naar jouw emoties en pijn te kijken en de wijze waarop je daar nu mee omgaat.
- Wanneer de pijn en de emoties er voor zorgen dat je na de eerste periode (ongeveer 3 maanden), niet goed in staat bent je normale leven weer op te pakken. Wanneer dagelijkse bezigheden een opgave worden.
- Als je merkt dat je lichamelijke klachten krijgt; bijv. slechter gaan slapen, veel hoofdpijn, blijvend vermoeid.
- Wanneer je de behoefte voelt om door middel van rituelen een betekenis te geven aan jouw verlies.
- Als je overmatig bezorgd wordt of angstig begint te worden over wat er kan gebeuren met jouw dierbaren.
“Het duurt nu al zo lang, gaat dit dan nooit over?”
Wanneer je direct contact op kan nemen!
Ook kan er sprake zijn van gecompliceerde rouw. Dan zijn er invloeden die een gezond rouwproces lastig maken. Bij deze invloeden mag je direct contact opnemen. Denk hierbij aan:
- Meerdere verliezen in één keer of binnen een korte periode.
- Het verlies zelf kan een traumatische gebeurtenis zijn.
- Wanneer er gecompliceerde relaties waren of wanneer het een verborgen relatie was.
- Wanneer je geen afscheid hebt kunnen nemen.
- Als dit verlies een oud, onverwerkt verlies oprakelt.
- Wanneer je emoties voelt die het rouwen in de weg staan of tegenstrijdig zijn. (Schuldig, opgelucht, blij)
Individuele begeleiding
Wanneer je in een veilige omgeving in een 1 op 1 gesprek wilt kijken naar jouw situatie en wat er nodig is.
Rouwen in groepen
Als je met anderen jouw ervaringen wilt delen om zo samen te leren hoe je om kunt gaan met verlies.
Rouwen en verlies in bedrijven
Voor bedrijven die hun mensen centraal zetten en begrijpen hoeveel impact een verlies op een team en de cultuur in een organisatie heeft.
Rouwrituelen
Voor wie bewust aandacht wilt besteden aan het loslaten van de situatie en ruimte wil creëren voor een nieuwe periode in zijn leven.