Rouwrituelen

Rituelen helpen bij het loslaten,
zodat er ruimte ontstaat voor het nieuwe!

Lees meer

De functies van rituelen

Mensen maken al heel lang gebruik van rituelen. Rituelen hebben verschillende functies. Bijvoorbeeld om in een chaotische situatie, waar veel emoties en gedachten zijn, deze hoeveelheid van gedachten en emoties op een rijtje te zetten. Een ritueel helpt hen in een periode van rouw structuur aan te brengen in de chaos en richting te geven aan het leven.

Een tweede belangrijke functie is het bewust worden van het leven. Het vieren van het leven. Bij rouwrituelen zien we dat terug doordat er wordt stil gestaan bij wat iemand bij leven heeft betekend voor anderen, wat hij heeft gedaan of achter gelaten. Er wordt gevierd wat iemand heeft betekend.

Een derde functie, is een therapeutische functie. Een ritueel tijdens een rouwproces kan helpen om het eigen leven verder op te pakken en verder te leven. Het helpt bij een verzoening of afscheid nemen wat er voor zorgt dat mensen het verleden goed kunnen afsluiten en weer naar de toekomst kunnen kijken.

En ten slotte hebben we nog de sociale functie. Rituelen brengen mensen bij elkaar. Wanneer rouwen een groepsproces is, kan een ritueel door de groep bijdragen aan de verbinding in een groep en het gezamenlijk verder gaan.

Rituelen worden bij rouw zowel individueel als in groepen in gezet. Hierbij is een ritueel voor iedere gebeurtenis uniek en passend bij wat in de betreffende situatie nodig is.

Benieuwd of een ritueel bij jou past?
Bel: 06 422 185 78Mail gerust