Wat bezielt jou!

By 21 februari 2019Hoop

‘Wat bezielt jou?’ Als iemand dat roept, wordt dat meestal niet heel positief bedoeld. Toch is het een vraag die mij enorm boeit. Want wat bezielt jou nu eigenlijk echt? Waar word jij nu echt gelukkig en blij van?

Bezieling, of anders gezegd: bevlogenheid, enthousiasme, jouw inspiratie, of noem het ‘toewijding’, is iets essentieels, dat ervoor zorgt dat iemand gemotiveerd blijft. In de praktijk kom ik veel mensen tegen die niet goed weten waar ze echt blij van worden. Dan hoor ik uitspraken als ‘Er is zoveel wat leuk is’, ‘Tja, dat doe ik nu eenmaal’ of ‘Ik heb nooit geweten wat ik echt leuk vind’. Of mensen weten wel waar ze blij van worden, maar durven niet de stap te zetten om het daadwerkelijk te doen. De essentie van al deze vragen is de vraag: Wie ben jij? Ben jij wie je denkt te zijn? Wie ben jij zonder je aangeleerde gedrag en zonder de aangeleerde overtuigingen, waarden en normen die je ooit hebt meegekregen? En wie ben jij met jouw ziekte of zonder de persoon die je verloren hebt?

Als mens hebben we allerlei waarden, normen en overtuigingen. Overtuigingen over jezelf, over ziekte, over emoties mogen tonen, over sterk of zwak zijn, over hulp vragen, over hoe snel je weer aan het werk moet zijn, over wanneer je waardevol bent en en en… ga zo maar door

Veel mensen worstelen met de vraag wie ze zijn en wat hen bezielt. Als je ziek bent word je soms volledig teruggeworpen op deze vraag. Want wie ben je in essentie? Zonder een lijf dat meewerkt. Of wie ben je als je ouders er niet meer zijn?

Met andere woorden wie ben je als je alles loslaat wat je hebt geleerd over jezelf? En als je dat lukt, wat bezielt jou dan het meest? Een moeilijke vraag die wonderlijke gesprekken en ervaringen kan opleveren.

X