Nooit eerder is het zo noodzakelijk en moeilijk geweest het pad van Wijsheid te volgen

By 17 november 2021Actueel, Hoop

(Zinssnede uit het Tibetaanse boek van leven en sterven)

Weerstand, irritatie, boosheid, oordelen zijn allemaal gemoedstoestanden met een laag energieniveau. Een energieniveau dat bijdraagt aan de gebeurtenissen waar we nu inzitten. Onze wereld wordt voor een groot deel bestuurd door in te spelen op angst. Dit gebeurt al tientallen jaren en is in de marketing een belangrijke basis voor bijvoorbeeld het maken van reclames. Verzorgingsproducten die inspelen op de angst om oud te worden, medicijnen die inspelen op de angst om pijn te hebben, verzekeringen die inspelen op de angst dat je wat ergs overkomt. En de meest actuele, de overheid die inspeelt op de angst om ziek te worden of zelfs dood te gaan. We zijn zo gewend aan dit angstdenken, dat we het amper bij onszelf herkennen of ervaren als angst.

Wanneer we met z’n allen op deze angst reageren vanuit onze eigen angst, boosheid of weerstand, versterken we deze energie en daarmee de situatie waar we inzitten. Het is een menselijke en begrijpelijke reactie. Maar het is de vraag of we dit op deze manier willen. Wil je iets doen aan deze situatie, dan doe je dit met een tegenovergestelde emotie, namelijk Liefde. Liefde heeft het hoogste trillingsniveau dat we kennen op aarde. Iedereen weet in essentie wat liefde is, maar bewust liefde voelen voor de mensen of dingen om je heen is soms best lastig. Zeker als dit mensen zijn die gedrag laten zien waar we het niet mee eens zijn. Maar je kunt klein beginnen. Wanneer jij je elke dag bewust wordt van de mensen en dieren om je heen waar je van houdt en dit in je lijf voelt, dan verandert jouw gemoedstoestand. Jouw trillingsniveau wordt hoger. Dit merk je zelf doordat je beter gaat voelen, blijer, vrolijker misschien of een groter gevoel van liefde of dankbaarheid ervaart. Je humeur wordt beter en je gaat positiever tegen situaties aankijken. Je neemt dus in ieder geval al het heft in handen over het ervaren van je eigen leven. Doen we dit met heel veel mensen tegelijk, dan voegen deze trillingen zich samen en heeft dit een sterkere, positieve invloed op de mensen om je heen die hier nog niet bewust mee bezig zijn.

Vind je het moeilijk om jouw weerstand en boosheid richting bepaalde mensen los te laten, denk dan met mededogen aan. Stuur hen in gedachten (of visualiseer) de liefde die ze tekort zijn gekomen en nodig hebben. Realiseer je dat het ook maar mensen zijn met hun eigen verleden die geleid heeft tot wat ze nu doen. Het zijn net als jij en ik allemaal radartjes in het grotere geheel met ieder zijn eigen rol. Voel je hier weerstand tegen? Weet dan dat deze situatie jou helpt groeien. Ieder crisis leidt tot groei. Je wordt uit je comfortzone gehaald, je wordt uitgedaagd om te staan voor eigen waarden en normen, keuzes te maken voor wat jij belangrijk vindt, grenzen aan te geven enzovoort. Wanneer je dit vanuit liefde voor jezelf doet en weet dat iedereen in datzelfde proces zit, kun je de ander respecteren in zijn of haar proces.

Wanneer je liefde en mededogen kunt toevoegen aan jouw wereldbeeld, maak jij, samen met heel veel andere mensen de wereld weer een beetje mooier. Laten we dit samen doen!

 

X